5 důvodů, proč investovat do vakuování pro uchování potravin
Představte si, že si můžete vychutnat čerstvé jídlo kdykoli chcete bez vyhazování zkažených potravin. Vakuování je to, co z těchto představ udělá realitu. S vakuovačkou si můžete vychutnávat maso, ryby, zeleninu nebo ovoce po týdny bez ztráty chuti a kvality. Vakuování potravin je snadné a v dnešní době dostupné pro všechny. Zde je 5 důvodů, proč byste měli zvážit vakuování potravin:
Prodloužení trvanlivosti potravin
Dejte konec uzavíratelným krabičkám a sáčkům. Jakmile zkusíte vakuování, už je nebudete chtít vidět. Vakuovačka odstraňuje vzduch z potravinových sáčků, čímž zabraňuje kysnutí plesnivění, a oxidačním procesům, které mohou způsobit ztrátu chuti a kvality Vašich potravin. Díky tomu vydrží například maso a ryby v ledničce až 5x déle, zelenina a ovoce až 2x déle.
Úspora peněz a času
Díky prodloužení trvanlivosti potravin můžete nakupovat potraviny ve větším množství a ušetřit peníze při nákupu ve velkoobchodě nebo na farmářských trzích. Například můžete koupit velké balení masa nebo ryb, rozdělit je na menší porce a vakuovat je pro pozdější použití. Díky tomu ušetříte nejen peníze ale zároveň i čas, jelikož nemusíte každý týden chodit do obchodu pro čerstvé potraviny.
Uskladnění potravin
Vakuováním potravin lze skladovat potraviny déle bez nutnosti mražení. To je ideální pro ty, kteří nemají dostatečný prostor pro mražení nebo pro ty, kteří chtějí mít potraviny po ruce bez nutnosti rozmrazování. Navíc vakuování umožňuje uskladnění potravin v mrazáku bez rizika tvorby krystalů ledu, které jinak mohou poškodit texturu a chuť potravin.
Zachování původních hodnot potravin
Všichni to známe. Odložíme si zbytek jídla do lednice na později a když se k němu vrátíme, je oschlé nebo zvlhlé a už to prostě není ono. Díky vakuování potravin zachováme vitamíny, minerály a chuť potravin. Potraviny, které jsou vakuovány, zůstávají čerstvé a plné chuti po mnohem delší dobu než potraviny, které jsou uchovávány v běžném obalu.
Vaření sous-vide
Každý správný kuchař či gurmán se v gastronomii setkal s pojmem sous-vide. Sous-vide je metoda vaření potravin v teplé vodě při nízkých teplotách. Potraviny se zavakuují ve vakuovačce a vaří se v teplé vodě po delší dobu než při běžném vaření. Tato metoda zajišťuje, že potraviny zůstanou křehké a šťavnaté.
V konečném důsledku vakuovačka udrží ve skvělé kondici nejen vaše jídlo, ale i Váš bankovní účet. Je to skvělá investice pro každého, kdo chce jíst zdravě a ušetřit své peníze.